Disqus Shortname

ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΥ "ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ" Ο ΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ





Στη βόρεια πλευρά του όρους Δίκτη, στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, βρίσκεται το Δικταίο Άντρο ή σπήλαιο του Ψυχρού, πάνω από το χωριό Ψυχρό σε υψόμετρο 1.020 μέτρων.



By Jaroslav Moravcik shutterstock
Θεωρείται διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του.
By Gabriela Insuratelu shutterstock
Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάτοικοι της περιοχής, κυρίως βοσκοί και κυνηγοί ανακάλυψαν στο σπήλαιο πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασσικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή του χρήση από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς. Το σπήλαιο φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και ταφών από το 2.800 π.Χ.
By Georgios Tsichlis shutterstock
Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τετρ. μέτρα και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα. Αποτελείται από πέντε θαλάμους μεγαλύτερους και μικρότερους. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει είσοδο πλάτους 18 μέτρων και ύψος 14 μέτρων. Στο εντυπωσιακό εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
By Velishchuk Yevhen shutterstock
Εκπληκτική είναι και η λίμνη που υπάρχει στο σπήλαιο, η οποία περιβάλλεται από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. "Ο μανδύας του Δία" είναι ένας σταλακτίτης, ο οποίος κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη. Το σχήμα του, στην φαντασία των ντόπιων φορτισμένη με του μύθους αιώνων, θυμίζει μανδύα.
By photobeginner shutterstock
By Georgios Tsichlis shutterstockΣτο σπήλαιο που ονόμασαν Δικταιο Άντρο ενώ η κανονική ελληνική ονομασία του σπηλαίου είναι Ιδαιον Αντρο μιλάνε για την γέννηση του Διός, στην ουσία είναι το άνοιγμα της πύλης του Διός, για να ετοιμαστεί και να έρθει ο Μίνωας και κανένα μωρό και γέννηση και τίποτα από όλα αυτά.
By Georgios Tsichlis shutterstock
Σε αυτό το σπήλαιο κατοικούσαν οι Άρπυιες, τα θηλυκά τέρατα, αγγελιοφόροι του Άδη. Επίσης, εδώ "αποκοιμήθηκε" για πολλά χρόνια ο σοφός, μάντης και προφήτης Επιμενίδης, γνωστός για ένα παράδοξο της Λογικής.
By remzik shutterstock
By Georgios Tsichlis shutterstock
By TalyaPhoto shutterstock
By Velishchuk Yevhen shutterstock
By TalyaPhoto shutterstock Παρακολουθήστε το βίντεο του gianni psaroudakis
https://youtu.be/1WmY54msaLc



πληροφορίες: wikipedia – aksioperierga
ΠΗΓΗ https://persefwnh.blogspot.com/2021/04/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια