ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΡΑΕ ΚΑΙ ΟΙ "ΔΑΣΙΚΕΣ" ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ελλαδα
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕ
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα επί των δασικών γαιών στην Κρήτη. Αυτό αποδεικνύεται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και από την ιστορική εξέλιξη του όλου ζητήματος των ιδιοκτησιών στο νησί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της διαδόχου αυτής Κρητικής Πολιτείας και εν τέλει από της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Κρήτη, ήρθε περίτρανα να ανοίξει εκ νέου το μεγάλο αυτό κεφάλαιο και να προκαλέσει σοβαρές απορίες για την σπουδή των συντακτών των δασικών χαρτών, να αγνοήσουν την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και το ιδιάζων καθεστώς που νόμιμα ισχύει στο νησί μας, στα νησιά το Ιουνίου Πελάγους και επίσης στην Λέσβο, την Σάμο, την Χίο, στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και σε όλες τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα, πάντως, με τα νομίμως ισχύοντα, το Ελληνικό Δημόσιο ως προς τις δασικές εκτάσεις κατέχει μόνο την νήσο Δία ανοιχτά του Ηρακλείου και τα ακρωτήρια της Γραμβούσας και του Ρωδοπού στα Χανιά.
Άλλες δασικές εκτάσεις ούτε έχει, ούτε είχε.
Προς τούτο, και εγείρονται ερωτηματικά. Διότι ταυτόχρονα έχει παραχωρήσει δικαιώματα ανάπτυξης ανεμογεννητριών σε όλο το νησί, πάνω σε εκτάσεις που οι αναρτημένοι χάρτες χαρακτηρίζουν δημόσιες δασικές ενώ δεν είναι τίποτα από τα δύο.
Έγινε τυχαία από τους συντάκτες των χαρτών, η μετατροπή τόσων μεγάλων ιδιωτικών ή δημοτικών (παλαιότερα κοινοτικών) εκτάσεων σε δασικές άρα δημόσιες γαίες ή υπάρχει απώτερος σκοπός;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, πως όλο αυτό που γίνεται αποσκοπεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού τοποθέτησης αμέτρητων ανεμογεννητριών στο νησί, όπως άλλωστε είναι ο σχεδιασμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από το 2011 και εντεύθεν.
Ακόμα, όμως, και αν δεχθούμε πως δεν έχει να κάνει η σπουδή αυτή με τις ΒΑΠΕ, τότε δημιουργείται ακόμα ένα ερώτημα:
με ποιο δικαίωμα το κράτος σχεδίασε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα «δάση» της Κρήτης από το 2011 ενώ δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα επ' αυτών;
Μήπως επειδή δεν είχε δάση, ήθελε να αποκτήσει για αυτό το σκοπό και μόνο, ώστε να ανταποκριθεί στις μνημονιακές συμβάσεις που στο μεταξύ υπέγραφε με την Ευρώπη και δη, με την Γερμανία;
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία των θεωριών.
Με απλά λόγια θα θέσουμε όμως ερωτήματα και θα παραθέσουμε τα γεγονότα. Διότι δεν είναι απλό το ζήτημα. Αλλά δεν είναι και τόσο σύνθετο. Είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια