Disqus Shortname

ΚΟΡΙΝΘΊΑ 23 ΧΡΌΝΗ ΆΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΤΗΣ ΠΝΟΉ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΕΠΈΜΒΑΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ



Η νεαρή κοπέλα έπεσε σε κώμα έπειτα από επέμβαση ρουτίνας - Φίλοι και γνωστοί έκαναν εκκλήσεις για αίμα όλο αυτό το διάστημα ώστε να σωθεί η 23χρονη Αλεξάνδρα
Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Κορίνθου με τον άδικο χαμό της 23χρονης Αλεξάνδρας η οποία έχασε τη μάχη για τη ζωή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 23χρονη Αλεξάνδρα είχε υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας σε ιδιωτική κλινική της Κορίνθου όταν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έπεσε σε κώμα αμέσως μετά το χειρουργείο.

Στη συνέχεια η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς και επί δέκα μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Όλο αυτό το διάστημα φίλοι και γνωστοί έκαναν εκκλήσεις μέσω Facebook για αίμα ώστε να σωθεί η νεαρή Αλεξάνδρα.

Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή βυθίζοντας στο πένθος και τη θλίψη την οικογένειά της .
korinthos_2

ΣΥΝΓΛΟΝΙΖΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΛΛΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΓΛΟΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΤΩ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.

Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

Καρδιά, Καρκίνος και Ιατρικά Λάθη

Αυτά είναι τα 3 βασικά αίτια θανάτου, σύμφωνα με μια έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία αποκαλύπτει ότι τα λάθη των Ιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Όσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων Ιατρικών λαθών μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία από νοσοκομεία των ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων οφείλονται σε κάποιου είδους Ιατρικά σφάλματα.
Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο.

Στην τέταρτη θέση -μετά τα Ιατρικά λάθη- είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες και στην πέμπτη τα ατυχήματα.

Τα θανατηφόρα λάθη των Ιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, τη χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, κ.α.

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ δεν διαθέτει κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από Ιατρικά λάθη.

Ο αριθμός των θανάτων ετησίως βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό.

Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η εκτίμηση μάλλον είναι χαμηλότερη από την πραγματικότητα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι θάνατοι από Ιατρικά λάθη είναι ακόμη περισσότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο όσους συμβαίνουν στα νοσοκομεία, όμως Ιατρικά λάθη συμβαίνουν και εκτός νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες των ΗΠΑ ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των Ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους Ιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ασφαλώς ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την Ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα Ιατρικά πρωτόκολλα και οι νοοτροπίες του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.

Η μελέτη πάντως αναγνωρίζει ότι βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεί ο φόβος των Ιατρών και των νοσοκομείων ότι, αν παραδεχθούν το μοιραίο λάθος τους, τότε θα συρθούν στα δικαστήρια από τους συγγενείς των θανόντων

www.MedicalManage.gr

medΝutrition

6.000 θάνατοι το χρόνο από ιατρικά λάθη!


Ζητήματα ιατρικών σφαλμάτων απασχολούν όλο και πιο συχνά πλέον τους ίδιους τους ιατρούς, τα νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά), τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και την κοινή γνώμη. Έγκυρα έντυπα, όπως το «British Medical Journal», εκτιμούν ότι τα ιατρικά λάθη στη M. Βρετανία σκοτώνουν 30.000 πολίτες κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες τα σφάλματα των γιατρών αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου. Στη χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάποιες εκτιμήσεις μιλούν ακόμα και για 6.000 θανάτους ετησίως που οφείλονται σε πιθανά ιατρικά λάθη.

Από το 2005, με την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου «Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» (3418/2005), έπαψε πλέον και επίσημα να ισχύει η πατερναλιστική θεώρηση της Ιατρικής. Αυτό σημαίνει ότι ο ιατρός δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που αποφασίζει ό,τι θεωρεί ο ίδιος καλό για την υγεία του ασθενούς του. Αντίθετα, ο ιατρός σήμερα πρέπει να ενημερώνει πλήρως τον ασθενή του, σε όλα τα στάδια της ιατρικής πράξης αλλά και να πράττει οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση, μόνο κατόπιν της συναίνεσης του ίδιου του ασθενούς.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι υποθέσεις ιατρικών σφαλμάτων που φτάνουν στα ποινικά ή πολιτικά δικαστήρια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αύξουσα είναι και η παρουσίαση αντίστοιχων περιπτώσεων από τα ΜΜΕ. Σημαντικό είναι όμως να κατατεθούν δύο διαπιστώσεις:

Πρώτον, υπάρχει πράγματι ένα σύστημα υγείας που δυσλειτουργεί και μερικοί ιατροί μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά δεν μπορεί να διασύρεται όλος ο ιατρικός κόσμος για τυχόν αμέλειες ή λάθη μερικών και δεν μπορεί να διασύρεται οποιοσδήποτε ιατρός ως «χασάπης» ή «εγκληματίας», χωρίς να αποδειχθεί πρώτα η ευθύνη που του αποδίδεται. Ακόμα όμως και όταν αποδίδεται ευθύνη σε έναν ιατρό για μία συγκεκριμένη πράξη, δεν είναι δυνατόν αυτή να γενικεύεται και τελικά να οδηγεί τον ιατρό στην επαγγελματική απαξίωση ή και στην καταστροφή.

Δεύτερον, είναι αλήθεια ότι το πραγματικό «θύμα» ενός ιατρικού λάθους πρέπει να αποζημιώνεται, όχι μόνο για μία πιθανή αποκατάσταση της ιατρογενούς βλάβης, αλλά και για τις συνέπειες που αυτή έχει στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τόσο του ιδίου του θύματος, όσο και της οικογένειάς του. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει για δεύτερη φορά θύμα πιθανών συγκαλύψεων, σηκώνοντας μόνο του το βάρος της όποιας αποκατάστασης.

Είναι βέβαιο ότι και στο ζήτημα των ιατρικών λαθών η ελληνική κοινωνία θα προσαρμοστεί στα δυτικά πρότυπα. Συνεπώς, οι μηνύσεις και οι αγωγές έναντι ιατρών θα πληθύνουν. Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων φορέων σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν μία εκλογικευμένη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας, έτσι ώστε ο θύτης να χρεώνεται τη συγκεκριμένη πράξη και το θύμα να αποζημιώνεται την πραγματική του ζημία. Εάν αντίθετα οδηγηθούμε σε μία λογική πολεμικής αντιπαράθεσης, οι παράπλευρες απώλειες θα είναι περισσότερες από τα πρόσκαιρα οφέλη.
Γρηγόριος Λέων
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΕΩΝΙατρός –Ιατροδικαστής, Υπ. Σύμβουλος 7ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

Δεν υπάρχουν σχόλια