Disqus Shortname

«Αρχαία Σικυώνα» Ενα ξεχασμένο λίκνο του πολιτισμού ..

Αρχαία Σικυώνα
 Ενα ξεχασμένο λίκνο του πολιτισμού

Πανίσχυρο κράτος, ένα από τα τρία δωρικά της Κορινθίας. Γνώρισε γιγαντιαία ακμή και άσκησε μεγάλη επιρροή την Αρχαϊκή περίοδο υπό την τυραννία των Ορθαγορίδων και του Κλεισθένη, παππού του Κλεισθένη θεμελιωτή της δημοκρατία. 
Δείγμα αυτής της ακμής ήταν και ο περίφημος θησαυρός των Σικυωνίων στους Δελφούς με τον μοναδικό γλυπτικό του διάκοσμο. 
H «άγνωστη» αρχαία Σικυώνα | tovima.grΜεγάλη ήταν η συνεισφορά της πόλης στον τομέα των τεχνών. Ο ντόπιος γλύπτης Κάναχος ήταν εκείνος που διέδωσε την κατασκευή κολοσσιαίων γλυπτών, ενώ στην περίφημη σχολή ζωγραφικής της διακρίθηκε ο Απελλής, 
ίσως ο πιο αγαπημένος ζωγράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σήμερα η Αρχαία Σικυώνα αγωνίζεται να κερδίσει την θέση που της αξίζει ως κορυφαίος χώρος πολιτισμού. Το μουσείο της, στις αναστηλωμένες θέρμες, παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια λόγω έλλειψης κονδυλίων. 
Ενώ το περίφημο θέατρο της στο οποία πραγματοποιούνται εργασίες, κυρίως αποκάλυψης, αναζητά κονδύλια για να λάμψει ξανά. Πραγματοποιούνται ωστόσο ανασκαφές που φωτίζουν διαρκώς το αρχαιολογικό της παρελθόν. 
Μεγάλος θρύλος της ευρύτερης περιοχής είναι η περίφημη χαμένη πυραμίδα της Σικυώνας, μια από τις πιο διάσημες πυραμιδοειδείς κατασκευές της Ελλάδας, που έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα αλλά η τύχη της σήμερα αγνοείται.

Γυμνάσιο Σικυώνας, η περίφημη αναστηλωμένη κρήνη. 

Στον αρχαιολογικό χώρο Σικυώνας είναι κυρίως ορατή η ελληνιστική φάση της πόλης.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ THN ΣΕΛΙΔΑ FB : facebook.com/athenologio/posts

Δεν υπάρχουν σχόλια